Συχνές ερωτήσεις

Συχνές ερωτήσεις

Κάθε πότε χρειάζεται να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο;

Είναι επιστημονικά παραδεκτό πως μία επίσκεψη κάθε έξι μήνες είναι απαραίτητη, ώστε κάθε πιθανή μεταβολή στο στόμα να γίνεται άμεσα αντιληπτή από τον οδοντίατρο, με αποτέλεσμα τον έλεγχο κάθε πιθανής βλάβης σε αρχικά στάδια.

Επίσης κάθε έξι μήνες χρειάζεται ένας καθαρισμός των δοντιών και των ούλων, ώστε αυτά να παραμένουν όσο το δυνατόν πιο υγιή.

Τα μικρά παιδιά από πότε χρειάζεται να βουρτσίζουν τα δόντια τους

Τα παιδιά έχουν ανάγκη να βουρτσίσουν τα δόντια τους ουσιαστικά από τη στιγμή που αυτά ανατέλλουν στο στόμα τους. Έτσι το πρώτο διάστημα που είναι πολύ μωρά, μετά τους έξι μήνες που πρωτοεμφανίζονται στο στόμα, οι γονείς πρέπει να τα καθαρίζουν με μια μικρή κοινή γάζα, ή και ειδική που κυκλοφορεί στα φαρμακεία για αυτό το σκοπό. Αργότερα ξεκινούν (πάντα με τη βοήθεια του γονέα) με μία παιδική βούρτσα και την ανάλογη για την ηλικία τους οδοντόπαστα, προσέχοντας να χρησιμοποιείται μικρή ποσότητα (όσο ένα στραγάλι), διότι τα παιδιά καταπίνουν πολλές φορές τον αφρό που δημιουργείται στο στόμα τους.

Γιατί τα παιδιά χρειάζονται φθορίωση και κάθε πότε;

Το φθόριο είναι μια ουσία που την προσλαμβάνει το σμάλτο των δοντιών όταν αυτό έρθει σε επαφή με αυτά, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο ανθεκτικό στις «επιθέσεις» της τερηδόνας.

Η διάρκεια δράσης του δεν ξεπερνάει τους έξι μήνες γιατί εξασθενεί, γι αυτό για τα παιδιά η φθορίωση χρειάζεται κάθε έξι μήνες μέχρι την ενηλικίωσή τους. Η φθορίωση αποτελεί το βασικότερο προληπτικό μέσο ενάντια στην τερηδόνα (το σάπισμα) των δοντιών.

Τι είναι τα προληπτικά σφραγίσματα;

Τα προληπτικά σφραγίσματα είναι το δεύτερο σημαντικό μέσο πρόληψης από την τερηδόνα των δοντιών των παιδιών.

Είναι επικαλύψεις στα αυλάκια και τις σχισμές των μασητικών επιφανειών των δοντιών, γίνονται χωρίς τροχό και προστατεύουν τις επιφάνειες αυτές (των πίσω δοντιών) που είναι αρκετά ευαίσθητες κυρίως στα παιδιά.

Η λεύκανση είναι ασφαλής για τα δόντια και κάθε πότε γίνεται;

Η λεύκανση αποτελεί μία θεραπεία η οποία όταν γίνεται στο ιατρείο με την καθοδήγηση του ιατρού και με τα εγκεκριμένα φάρμακα, είναι απόλυτα ασφαλής. Συνήθως χρειάζεται μετά από ένα διάστημα (μερικά χρόνια), μια μικρή συντήρηση, κάνοντας δηλαδή ένα μικρό μέρος της θεραπείας επαναληπτικά ώστε να ζωντανέψει και πάλι το χρώμα των δοντιών.

Το διάστημα αυτό είναι σχετικό και εξαρτάται κατά πολύ από τις διατροφικές συνήθειες του ασθενή, αν είναι καπνιστής, αν περιποιείται σωστά τα δόντια του και αν ακολουθεί τον εξαμηνιαίο καθαρισμό στο οδοντιατρείο. Σε πολλές περιπτώσεις το αποτέλεσμα διαρκεί πάνω από πενταετία.

Τα εμφυτεύματα είναι ασφαλή; Μπαίνουν σε οποιαδήποτε περίπτωση απώλειας δοντιών;

Τα εμφυτεύματα αποτελούν την σύγχρονη αντιμετώπιση αποκατάστασης απολεσθέντων δοντιών, είναι ασφαλή όταν φυσικά έχουν τις απαραίτητες πιστοποιήσεις τις οποίες οφείλει ο οδοντίατρος να παραθέτει στον ασθενή.

Δεν μπαίνουν όμως σε οποιεσδήποτε περιπτώσεις. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στις οποίες αυτά αντενδείκνυνται, όπως σε κάποιες γενικές παθήσεις του ασθενή, σε πολύ προχωρημένες ηλικίες ή ακόμα όταν η περιοχή που πρέπει να μπουν στερείται ικανοποιητικού πάχους οστού.

Τα δόντια που πρέπει να μπουν σε στεφάνες (θήκες) ή γέφυρες πρέπει να απονευρώνονται;

Τα δόντια που θα καλυφθούν κάτω από μία προσθετική εργασία χρειάζεται κάποιες φορές να θεραπεύονται (απονευρώνονται), όταν συντρέχουν κάποιοι λόγοι που ο γιατρός πιθανολογεί ότι ενδεχομένως θα οδηγήσουν αργότερα στην νέκρωσή τους.

Τα απονευρωμένα δόντια χρειάζονται κάλυψη με στεφάνη (θήκη);

Είναι γεγονός πως τα ενδοδοντικά θεραπευμένα δόντια αφενός στερούνται με τον καιρό τις ικανότητες να αντέχουν στις μασητικές πιέσεις, και αφετέρου χρωματίζονται (σκουραίνουν). Για τους λόγους αυτούς χρειάζεται να καλύπτονται με στεφάνες, για λόγους προστασίας αλλά και αισθητικής.

Ειδικά τα πίσω δόντια, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, αν δεν καλυφθούν άμεσα με στεφάνες, συνήθως μετά από λίγο σπάνε με τη μορφή κατακόρυφου κατάγματος που συνήθως οδηγεί στην εξαγωγή τους. Γι αυτό και η κάλυψη αυτών των δοντιών θεωρείται άκρως απαράιτητη!

Πως γίνεται η πληρωμή στο ιατρείο;

Συνήθως η πληρωμή στο ιατρείο, αφού αποφασισθεί το σχέδιο θεραπείας και το συνολικό ποσό, γίνεται σταδιακά και αποπληρώνεται με το τέλος των εργασιών.

Υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής με πιστωτική κάρτα;

Ναι. Υπάρχει μάλιστα η δυνατότητα πληρωμής σε πολλές δόσεις (για τις περισσότερες πιστωτικές κάρτες), τον αριθμό των οποίων καθορίζει ο ασθενής, με μια αμελητέα έως μικρή επιβάρυνση τόκων που εξαρτάται από το συνολικό διάστημα αποπληρωμής.