Πρόληψη


 

ΠρόληψηΗ πρόληψη, αφορά παιδιά και ενηλίκους.

Το καθημερινό σχολαστικό βούρτσισμα, η χρήση μεσοδοντίων μέσων καθαρισμού των δοντιών καθώς και η χρήση οδοντικού νήματος, είναι τα προληπτικά μέσα που εφαρμόζονται στο σπίτι.

Η πρόληψη όμως περιλαμβάνει και τους τακτικούς ελέγχους στο ιατρείο.

Ο εξαμηνιαίος τακτικός έλεγχος του στόματος και των δοντιών, προλαμβάνει ή σταματά δυσάρεστες συνέπειες, όπως η τερηδόνα, η ουλίτιδα,η περιοδοντίτιδα ή αρχόμενες παθολογικές καταστάσεις που αφορούν την στοματική κοιλότητα.

Στα παιδιά, αλλά ακόμα και στους ενηλίκους σε κάποιες περιπτώσεις, εφαρμόζονται δύο προληπτικά σχήματα έναντι της τερηδόνας των δοντιών. Αυτά είναι η φθορίωση και τα προληπτικά σφραγίσματα.

Τα παιδιά ειδικά, έχουν ανάγκη να προστατευτούν με αυτά τα σχήματα πρόληψης, ειδικά από την στιγμή της ανατολής των πρώτων μόνιμων δοντιών, έως και την ενηλικίωσή τους. Ο λόγος είναι γιατί αφενός η παιδική ηλικία αποτελεί την ηλικία «βομβαρδισμού» του στόματος με γλυκά, ζάχαρη και αναψυκτικά που ευθύνονται κατά το πλείστον για την τερηδόνα των δοντιών και αφετέρου γιατί με τις φθοριώσεις και τα προληπτικά σφραγίσματα θωρακίζονται τα μόνιμα δόντια των παιδιών ώστε να αντέξουν την πολύχρονη λειτουργία τους και μεταγενέστερα της ενηλικίωσής τους.

Η «πρωτογενής» ορθοδοντική αντιμετώπιση, είναι επίσης ένα προληπτικό μέσο που αφορά την σωστή ανατολή των μονίμων δοντιών στα παιδιά.

Ποιο συγκεκριμένα, σε περιπτώσεις πρόωρης απώλειας παιδικών δοντιών, είναι αναγκαία η κατασκευή και η τοποθέτηση ειδικών μηχανημάτων που σκοπό έχουν να διατηρήσουν το χώρο για τα επερχόμενα μόνιμα δόντια, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε ανωμαλία στην σωστή θέση των μονίμων δοντιών αργότερα. Τα μηχανήματα αυτά ονομάζονται «μηχανήματα διατήρησης χώρου».